ISTARSKI BIJELI TARTUF

Istra želi zaštitu svoje skupe delicije, ali put do toga neće biti ni lagan ni brz

Izvor: Dnevnik.hr

Kako se pod njegovim imenom ne bi prodavao “uvozni” tartuf, Istra je krenula u zaštitu bijelog tartufa. Oznaka zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa, uspiju li u tome, bit će njegova osobna iskaznica. Dario Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre pojasnio je kako to namjeravaju učiniti.

“To znači da ćemo opisati tartuf kakav on mora biti, njegov okus, specifičnosti, miris, okus, izgled i da se ništa ispod te kvalitete pod istarski bijeli tartuf ne smije prodavati”, kaže.

Što danas, kažu, nije uvijek slučaj. Pa se bijeli tartuf iz nekih drugih zemalja etiketira kao naš. A kao takav i prodaje.

Istarski bijeli tartuf iznimno je kvalitetan, tražen i postiže visoku cijenu. Kilogram prve klase kod lovca na tartufe danas se prodaje po cijeni od oko 2000 eura. Dok stigne do stola – i cijena naraste. Stoga, kažu, ne čudi da se pod njegovim imenom svašta prodaje.

Zaštićena oznaka ima strogo definiranu proceduru i ona u Europi i svijetu nešto znači. Put do nje neće biti ni lagan ni brz. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu istarske županije kaže da dvije do tri godine traje dobivanje nacionalne oznake, a kada se ona dobije onda se uputi zahtjev u Europsku komisiju.

“Imamo rok od dvije godine kako bismo tu oznaku dobili na nivou EU-a”, napominje.

Prilog pogledajte na Dnevnik.hr